Drenaj limfatic manual

DRENAJUL LIMFATIC MANUAL SE EXECUTA TOTDEAUNA FARA ULEI!

Drenajul limfatic manual poate fi efectuat doar de catre fizioterapeuti acreditati, care au urmat cursuri de specialitate in acest sens. Daca persoana care realizeaza drenajul limfatic nu indeplineste aceste criterii, atunci terapia poate fi daunatoare pentru pacientii oncologi! Drenajul limfatic manual este o metoda de recuperare medicala ce presupune utilizarea unui ansasmlu de tehnici manuale, kinetoterapie si tehnici complexe de bandajare cu scopul de a dirija limfa catre ganglionii limfatici functionali.
Aceasta tehnica de masaj presupune abordarea unor zone interzise masajului somatic, adica ganglionii limfatici Alaturi de acestia se urmaresc traseele colectoarelor limfatice:
Drenajul limfatic manual cuprinde o succesiune de manevre executate pe traseul cailor limfatice si in regiunea cu edem limfatic, au rol de a stimula motricitatea intrinseca a vaselor limfatice si astfel de a mobiliza limfa acumulata, dupa principiu de ,,deschidere” a cailor limfatice proximale (mai aproape de inima) inaintea celor distale (mai departe de inima) astfel incat este tratat mereu teritoriul proximal inaintea teritoriului distal, fiecare manevra de drenaj limfatic trebuie sa respecte mereu sensul de circulatie a limfei dinspre periferie spre inima. Drenajul limfatic manual incepe totdeauna din regiunea supraclaviculara favorizand golirea cisternei terminale a ductului toracic, la nivelul unghiului venos stang (regiune determinata Terminus) Fizioterapeutul va efectua aceasta manevra dupa ce a golit alte statii ganglionare pentru a face loc limfei si a nu creea un nou blocaj limfatic. Durata sedintei de drenaj limfatic manual depinde de gravitatea edemului si de numarul de extremitati cuprinse de edem aceasta avand o durata de 45-60 minute pentru membrul afectat, pana la 90 minute drenajului limfatic general.

INDICATIILE DRENAJULUI LIMFATIC MANUAL:

CONTRAINDICATIILE DRENAJULUI LIMFATIC MANUAL: