Limfedemul

CE ESTE LIMFEDEMUL?

Limfedemul este o boala cronica progresiva, pentru a pastra calitatea vietii pacientului este necesara diagnosticarea precoce si inceperea tratamentului cat mai repede posibil. Limfedemul este o afectiune a sistemului limfatic responsabil pentru colectarea rezidurilor de la nivelul celulelor si de a le elimina din organism. Sunt situatii cand sistemul limfatic nu isi mai poate indeplini aceasta functie, ceea ce duce la o acumulare de fluid (produsi celulari, microorganisme si celule moarte) in exces la nivelul tesuturilor. Acest lucru se poate intampla atunci cand ganglionii limfatici nu isi mai indeplinesc functia pentru ca au fost extirpati in urma unei interventii chirurgicale. Limfedemul poate sa apara oriunde la nivelul corpului (fata, trunchiul, organe genitale) dar cel mai frecvent la membrele superioare/inferioare.

Riscul de a dezvolta limfedem il au pacientii care au suferit o interventie chirurgicala oncologica cu limfodisectie axilara/inghinala (extirparea ganglionilor limfatici), limfedem primar (hipoplazie limfatica), radioterapia, traumatismele, arsurile profunde etc. Este o complicatie post-operatorie cu evolutie progresiva spre agravare ce afecteaza calitatea vietii pacientilor oncologici care provoaca multa suferinta.
LIMFEDEMUL NU POATE FI VINDECAT DAR SE POATE TINE SUB CONTROL PRIN TERAPIA DECONGESTIVA COMPLETA (drenaj limfatic manual, bandajarea multistrat, exercitii fizice, ingrijirea tegumentelor, purtarea imbracamintei de compresie).

Cea mai frecventa cauza este interventie chirurgicala in diverse tipuri de cancer (cancer mamar, cancer de col uterin, cancerul de prostata, etc),care implica si extirparea nodulilor limfatici din apropiere sau ca urmare a tratamentului cu radioterapie. O cauza mai putin frecventa este infectia cu filariazis, in cazul persoanelor care au calatorit in unele tari tropicale. Insa sunt si situatii cand acesta poate sa apara si fara o cauza anume (limfedemul primar).
Dupa interventiile chirurgicale care implica extirparea ganglionilor limfatici sau in urma radioterapiei este important ca pacientii sa incerce sa tina membrul afectat peste nivelul inimii, sa nu mai faca perfuzii in membrul de pe partea operata, sa evite orice traumatism si sa nu poarte bijuterii sau haine stramte care ar putea impiedica circulatia limfatica. Desi nu exista studii care sa certifice asta, purtarea unui garment sau manson compresiv postoperator poate intarzia aparitia limfedemului.
Este posibil sa simtiti la un moment dat durere pe partea posterioara a bratului, mancarimi si ca pielea este mai intinsa sau sa apara zone mai tari. De asemenea s-ar putea sa va simtiti membrele mai grele si sa va fie mai dificil sa faceti anumite miscari. Acestea sunt cateva dintre simptomele pe care le prezinta unele paciente la instalarea limfedemului.

Daca apare unul din simtomele descrise mai sus trebuie sa va adresati medicului oncolog, care va va examina si pe baza unui diagnostic diferential va putea stabili cauza exacta a edemului. Pentru a stabili diagnosticul de limfedem va fi nevoie de efectuare unei LIMFOGRAFII  ICG (este o tehnica moderna de identificare si vizualizare a vaselor limfatice ale membrului superior/inferior afectat, se injecteaza o substanta de contrast la nivelul degetelor membrului afectat si se urmareste traseul limfei). Aceasta tehnica permite diagnosticul precoce al limfedemului si instituirea precoce a metodelor de tratament non-chirurgical prin: drenaj limfatic manual/bandajare compresiva, exercitii fizice, oprind evolutia spre agravare. 

Desi nu exista vindecare a acestei afectiuni, se poate aplica un tratament care are ca scop reducerea dimensiunilor si pastrarea acestora in niste parametri functionali. Tratamentul consta in drenarea manuala a limfei din zona afectata (tehnica speciala de mobilizare a limfei) si daca edemul este pronuntat se va folosi si tehnica de bandajare compresiva multistrat si exercitii fizice. Tratarea limfedemului cu diuretice (medicamente care contribuie la eliminarea apei din organism), este ineficenta si poate duce la agravarea acestuia.