Limfedemul
CE ESTE LIMFEDEMUL?
Riscul de a dezvolta limfedem il au pacientii care au suferit o interventie chirurgicala oncologica cu limfodisectie axilara/inghinala (extirparea ganglionilor limfatici), limfedem primar (hipoplazie limfatica), radioterapia, traumatismele, arsurile profunde etc. Este o complicatie post-operatorie cu evolutie progresiva spre agravare ce afecteaza calitatea vietii pacientilor oncologici care provoaca multa suferinta.
LIMFEDEMUL NU POATE FI VINDECAT DAR SE POATE TINE SUB CONTROL PRIN TERAPIA DECONGESTIVA COMPLETA (drenaj limfatic manual, bandajarea multistrat, exercitii fizice, ingrijirea tegumentelor, purtarea imbracamintei de compresie).
Daca apare unul din simtomele descrise mai sus trebuie sa va adresati medicului oncolog, care va va examina si pe baza unui diagnostic diferential va putea stabili cauza exacta a edemului. Pentru a stabili diagnosticul de limfedem va fi nevoie de efectuare unei LIMFOGRAFII ICG (este o tehnica moderna de identificare si vizualizare a vaselor limfatice ale membrului superior/inferior afectat, se injecteaza o substanta de contrast la nivelul degetelor membrului afectat si se urmareste traseul limfei). Aceasta tehnica permite diagnosticul precoce al limfedemului si instituirea precoce a metodelor de tratament non-chirurgical prin: drenaj limfatic manual/bandajare compresiva, exercitii fizice, oprind evolutia spre agravare.


