Terapia Decongestiva Completa (TDC)
Terapia decongestiva completa (TDC) este la ora actuala singurul tratament non-chirurgical in limfedem instalat. Acesta are ca obiectiv imbunatatirea calitatii vietii pacientului prin redarea statusului functional al membrului afectat. Scopul terapiei este de a reduce dimensiunile membrului afectat si imbunatatirea circulatiei limfatice in zona cu edem.
Terapia decongestiva completa (TDC) are mai multe etape:
Dupa cum am mai mentionat drenajul limfatic manual postoperator oncologic este o tehnica de “masaj”, diferita de cea aplicata in centrele de infrumusetare, din acest motiv trebuie neaparat sa va adresati unui fizioterapeut specializat. Drenajul limfatic manual postoperator are ca scop mobilizarea limfei care stagneaza in tesuturi si gasirea altor cai colaterale de a circula. Prin miscari specifice terapeutul va actiona la nivelul vaselor limfatice superficiale pentru a “impinge” limfa impreuna cu toti compusii nocivi, spre a fi eliminati.
La fel ca si in cazul drenajului limfatic manual, bandajarea compresiva multistrat este efectuata doar de fizioterapeuti acreditati, care au urmat cursuri de specialitate in managementul limfededmului. Scopul acestor bandajari este de a diminua limfedemul cat se poate de mult in centimetri si de a tine sub control dupa tratament.
Bandajele sunt aplicate zilnic si vor fi mentinute timp de 24 de ore, pentru o perioda cuprinsa intre 2 si 4 saptamani, in functie de cat de avansat este limfedemul. Bandajele asigura o compresie puternica pe durata intregii zile, compresia este mai mare in partea de jos a membrului afectat si mai mica in partrea de sus, astfel limfa va fi impinsa de jos in sus si nu va permite acesteia sa se mai acumuleze in exces.
Exercitiile fizice post-operator vor ajuta la mobilitatea articulatiilor bratului, tonifierea musculaturii trunchiului superior, elasticitatea pielii din zona operata (vindecarea cicatricei sa se produca avand o elasticitate functionala, astfel incat sa nu determine dureri si senzatie de strangere).
In limfedem cand urmam tratamentul de drenaj limfatic manual si bandajare compresiva multistrat pe membrul afectat, exercitiile fizice usoare vor contribui la stimulare circulatiei limfatice din stratul profund.
De asemenea exercitiile de respiratie diafragmatica (respiratie abdominala) executate de 2-3 ori/zi sunt foarte importate acestea conduc la cresterea frecventei respiratiei, a batailor inimii si contribuie la reducerea edemului limfatic.
Ingrijirea pielii este esentiala pentru prevenirea infectiilor secundare ale pielii, se recomanda creme hidratante, creme cu uree.
Pentru a mentine rezultatele obtinute in urma drenajului limfatic manual si a bandajarii compressive multistrat este obligatorie purtarea unui garment sau manson compresiv (mobiderm autofit). Dupa cele 2 sau 4 saptamani de tratament fizioterapeutul va evalua evolutia dupa tratament, va masura membrul afectat si va recomanda garmentul potrivit, care va trebui purtat zilnic.
Educatia pacientului are un rol important in metodele de auto-ingrijire corecta si de a mentine un stil de viata cat mai sanatos. Pentru rezultate foarte bune pacientii vor fi monitorizati si indrumati in continuare de catre fizioterapeut, pacientul respectand acasa idicatiile despre: autodrenaj, prevenirea infectiilor, exercitii fizice, dieta adecvata, controlul greutatii corporale, utilizarea imbracamintei de compresie.